Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Hitu bodo ponovno stavkali

V Hitu bodo kot kaže ponovno stavkali, kot so sporočili iz sindikata igralniških delavcev SIDS Nova Gorica, kjer so napovedali, da so v petek na upravo HIT-a poslali sklep o stavki. V Hitovi upravi so v ponedeljek pozno popoldne sporočili, da družba zaveze iz stavkovnega dogovora izvršuje, zato je na mestu vprašanje o primernosti vnovične uporabe instituta stavke.

Spomnimo, da se je konec septembra pričela stavka, ki je potekala dva konca tedna, nakar so sredi oktobra prekinili stavko. Sedaj napovedujejo začetek stavke v petek, 9. decembra, znova bo potekala čez vikende, so pisno sporočili iz enote. O razlogih pa: „Odnos uprave nas je prislil, da smo zopet napovedali stavko, ki zajema 15 stavkovnih napovedi. Primarno ponovno izpostavljamo osnovne plače zaposlenih, diskriminacijo pri napredovanjih in vse škodljive poteze te uprave.“ V sindikatu dodaajo še, da je glavno vprašanje, ki se jim ob tem poraja, ali se lahko s to uprave sploh še pogovarjajo, saj „vedno znova izgubijo vso kredibilnost glede vodenja ustreznega socialnega dialoga in glede iskanja ustreznih rešitev.“

V obsežnem sporočilu za javnost, ki so ga poslali v popoldanskim urah, so v SIDS-u dodali še, da uprave družbe že več kot desetletja sprejemajo slabe investicije in katastrofalne odločitve, mejo pa da je prekoračil zadnji sestav vodstva, ki je po njihovi oceni posegel v zadnje pravice zaposlenih. Celoten plačni sistem je po navedbah sindikalistov farsa, nova kolektivna pogodba pada je zaposlene porinila v še slabši položaj: „Danes je zato 900 ljudi z doplačili do minimalne plače, čez en mesec se jih obeta novih 200 ali celo več.“

Pozno popoldne so včeraj v upravi družbe Hit potrdili, da so uradno prejela stavkovno napoved sindikata SIDS. Pojasnili so, da dogovarjanja s socialnimi partnerji tečejo, kot sta se strani zavezali s stavkovnim dogovorom sredi oktobra. „Stavkovne zahteve, ki se po vsebini bistveno ne razlikujejo od tistih iz prejšnje stavke, so bile že predmet obravnave, pogajanj in tudi stavkovnega dogovora. Uprava družbe zaveze iz stavkovnega dogovora izvršuje, zato je na mestu vprašanje o primernosti vnovične uporabe instituta stavke,“ so sporočili. Stavkovne zahteve sindikata SIDS po trenutnih ocenah predstavljajo 12–milijonski dvig stroška dela na letni ravni. Napoved stavke postavlja pod vprašaj izplačilo letošnje božičnice. Obseg finančnih posledic stavke pa bo terjal ustrezne poslovne prilagoditve.

Spomnili so, da je nadzorni svet družbe leta 2019 potrdil strategijo, ki je vključevala sanacijski program, poslovno in finančno prestrukturiranje pa da je prineslo želene rezultate. "Hit je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvaril 140,8 mio evrov bruto realizacije, kar je primerljivo s poslovanjem v letu 2019."

Strošek dela v prvih desetih mesecih leta 2022 presega strošek dela v letu 2019. Od leta 2019 se je število zaposlenih zmanjšalo za 200, povprečna plača zaposlenega v družbi Hit pa se je odtlej povečala za 22 odstotkov in je v obdobju januar - oktober 2022 znašala 2479 evrov bruto, so še dodali v upravi.Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down