Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tudi v Goriški regiji septembra rekordno nizka brezposlenost

Septembrska brezposelnost je bila na ravni države najnižja v samostojni Sloveniji, podobno so dobri podatki tudi za območje Goriške regije.

Tudi konec septembra ostaja registrirana brezposelnost na izjemno nizki ravni, v primerjavi z avgustom se je znižala za nekaj več kot 5 odstotkov, je strnila Tanja Cink, direktorica novogoriške območne službe Zavoda za zaposlovanje: „V evidenci beležimo 1886 brezposelnih oseb, kar približno četrtino manj v primerjavi s septembrom lani, res je, lahko bi rekli, da gre za rekordno nizko število brezposelnih.“

V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo nekaj več kot 1700 oseb, kar je 6,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Največ je povpraševanja po delavcih za preprosta dela: „V gradbeništvu, v predelovalnih dejavnostih, po čistilcih, voznikih, prodajalcih, skladiščnikih, natakarjih in kuharjih. V obdobju od januarja do septembra so nam delodajalci sporočili skupno že prek 6600 prostih delovnih mest, kar je zelo veliko.

Še naprej ostaja tako precejšen razkorak med povpraševanjem in ponudbo: „V obdobju od januarja do septembra je po dejavnostih ta struktura čisto enaka, v tem trenutku recimo, v primerjavi z mesecem poprej, to pomeni, da prednjačijo predelovalne dejavnosti, gradbeništvo, izobraževanja, zdravstvo in socialno varstvo.“

Zavod bo prihodnji teden skupaj z območno obrtno podjetniško zbornico ter gospodarsko zbornico delodajalcem predstavil ukrepa aktivne politike zaposlovanja, in sicer Zelena delovna mesta in Hitrejši vstop mladih na trg dela.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down