Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Osem parcel v Kromberku ne bo dovolj, podjetnike skrbijo omejitve razpisa

"Parcelo iščemo v Novi Gorici že leta in leta, dali smo pismo o nameri in čakamo, kdaj bo," pravi podjetnik, gradbenik, ki se je udeležil današnje predstavitve projekta in možnosti investiranja v nastajajoči poslovno-ekonomski coni Kromberk. Nova zemljišča za širjenje dejavnosti v mestu vrtnic podjetniki čakajo že nekaj časa, zadnja poslovna cona v mestu, ki mu roke glede tega precej omejuje Natura 2000, je bila odprta leta 2004, v Solkanu.

Interes podjetnikov je velik in presega razpoložljive parcel, je povedal župan Klemen Miklavič. "Zato bi jih želeli čim bolje informirati o kriterijih za vstop v to cono, zato da bodo lahko kompetentno konkurirali. Ne želimo biti neka industrijska periferija, želimo biti čezmejna regija, ki je osredotočena na razvoj, na sodobne tehnologije."

Konec aprila bo objavljen razpis za prodajo osmih zemljišč v skupni velikosti dobrih 25.000 kvadratnih metrov. Kot je pojasnil podžupan Sašo Kogovšek, bodo s potencialnimi investitorji opravili tudi individualne razgovore. "Podjetja bodo z nakupom zemljišča v PEC pridobili komunalno urejeno zemljišče, to pomeni, da bo vsa infrastruktura, tako pod zemljo kot nad zemljo, urejena. Investitor najprej poravna komunalni prispevek in nato vloži vlogo za povračilo v višini 80 odstotkov."

Novogoriška občina bo pri prodaji zemljišč določila pogoje na podlagi kriterijev, ki določajo uspešnost podjetja, razvojno naravnanost in povezljivost. Vodja projekta na mestni občini, Mitja Pekeč: "Strokovna komisija, ki bo imenovana po mandatu župana, bo obravnavala vsako vlogo individualno in jo ustrezno ocenila. Iz tega bodo nastali prednostni seznami, do razpoložljive kvote se bo zemljišča prodajalo tem podjetjem."

Po lokacijskem načrtu v novo cono ne bodo smele dejavnosti, za katere bi potrebovali naravovarstvena soglasja, v razpisnih pogojih so poleg tega omenjena mala, mikro in srednja podjetja, prednost pa bodo dali podjetjem z višjo dodano vrednostjo, razvojno usmerjena in z zelenimi tehnologijami. Prav to je tudi zmotile nekatere potencialne kupce. "Navaden obrtnik bo izpadel. Prišla bo firma, ki bo kupila 20.000 m2, predstavila bo neko robotsko zgodbo, predstavila bo - toliko ljudi bomo zaposlili - ali jih bodo, ni važno, in oni so dejansko špica od špice, in vsi ostali gledamo v zrak. Ampak dejansko, gospodarstvo čaka in čaka, marsikdo je že obupal, bojim se, da bo še marsikdo."

Nekateri pa so bili po predstavitvi zadovoljni. Marko Nedeljkovič iz Makaba: "Super predstavitev, na vsa vprašanja so odgovorili."

3, 4 milijonska komunalna oprema bo zaključena maja prihodnje leto, kljub sedanjemu povišanju cen na trgu, ne bo prišlo do podražitve naložbe, zagotavljajo na občini, zaradi evropskega sofinanciranja v višini 2, 8 milijona evrov, pa mora biti do leta 2026 pozidane vsaj 60 odstotkov nove cone.

(Foto: Mateja Pelikan)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down