Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Gospodarstveniki v "Lipiški izjavi" opredelili pričakovanja do vlade

Lipica Gospodarstveniki

Infrastruktura je tista, ki primorskim podjetjem preprečuje večji in hitrejši gospodarski razvoj, so prepričani gospodarstveniki, ki so se včeraj zbrali na tradicionalnem srečanju gospodarstvenikov Primorske, ki so ga tokrat pripravili v Lipici.

Že pred srečanjem so se na skupnem delovnem sestanku dobili upravni odbori regijskih gospodarskih zbornic iz Nove Gorice, Postojna in Kopra, je povedal predsednik severnoprimorske gospodarske zbornice Boštjan Jerončič.

„Rezultat tega je bila ta Lipiška izjava, s katero smo poskušali vzpodbuditi en pisni dokument, ki bo kot antipod oziroma neka predloga za vlado. Vemo, da je tudi mama iz Ljubljane, to je Gospodarska zbornica Slovenije, zelo aktivna, glasna pri naslavljanju gospodarskih problemov oziroma izzivov, ki jih ima gospodarstvo do države. Ampak pomembno je, da ta vzpodbuda pride iz več področij in Primorska je sigurno tista, ki mora odpirati te teme, ki smo jih mi seveda bolj obarvali po primorsko.

Tisto kar primorske gospodarstvenike najbolj moti, je slaba infrastruktura, prometni zastoji in s tem tudi težave zaradi izgubljenega časa na različnih poteh po državi. Država bo to z različnimi ukrepi in novimi investicijami v širitev avtocestnega in obnovo železniškega omrežja omogočiti, je bil jasen državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Andrej Rajh.

"Mi se zavedamo, da je za močno gospodarstvo potrebna kvalitetna infrastruktura. Mi ta vlaganja po naših močeh seveda izvajamo in dudi z investicijami v infrastrukturo podpiramo gospodarske dejavnosti, gradbeništvo kot glavni motor gospodarskih aktivnosti in jaz mislim, da j to ena vzajemna zadva. Torej, država tudi preko vlaganj v infrastrukturo krepi že v sami izvedbi gospodarstvo, potem pa hkrati tudi ustvarja razmere za skladen gospodarski razvoj in regionalni razvoj.“

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež pa je povedal, da držav ne bo več toliko vlagala v urejanje novih poslovnih con, pač pa bo denar namenila za druge potrebe gospodarstva kot je na primer zeleni prehod. Sežanski župan Andrej Sila ob tem razmišlja takole:

"V bistvu stavimo predvsem na lastno gospodarstvo, saj vsi vemo, da je delovna sila problem in nenazadnje si kot občina res ne želimo povečanega števila tujih delavcev in to je potem drugi družbeni problem, ki lahko eskalira v temu, če preveč poudarjamo razvoj gospodarstva."

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je predstavil pobudo, da bi vsem Slovencem, ki se iz tujine želijo vrniti nazaj v domovino, to tudi omogočili. Zato na uradu že pripravljajo nabor ukrepov, o katerih se bo še v letošnjem letu odločila vlada.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down