Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovski Pipistrel z madžarskim Genevation v več kot 100 milijonski projekt

Pipistrelova družina letal SW 121 so bila prepoznana kot idealna za potrebe prihodnjih madžarskih dejavnosti s področja letalstva, so sporočili iz ajdovskega podjetja. Uradnemu podpisu pogodbe sta po slovesni otvoritvi 53. Mednarodnega obrtnega sejma MOS v Celju danes prisostvovala tudi madžarski in slovenski premier.

Projekt sodelovanja z madžarskim podjetjem Genevation v vrednosti več kot 100 milijonov evrov za desetletno obdobje vključuje proizvodno organizacijo certificiranih letal na Madžarskem, končno montažo letal družine Pipistrel SW 121 na Madžarskem za izbrana domača in mednarodna tržišča, sodelovanje pri razvoju poslovnih priložnosti in proizvodnji sodobnih kompozitnih struktur, letalskih delov, programov za namenske projekte in letal z ničelnimi emisijami.

Osnova tej pogodbi je bil vladni Sporazum o Sodelovanju, ki sta ga podpisala dr. Gáspár Maróth, madžarski vladni komisar za razvoj obrambe, in Zdravko Počivalšek, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Z njim sta vladi obeh držav potrdili, da je Madžarska pripravljena spodbujati in krepiti rast svoje obrambne industrije, ustvarjati nove proizvodne zmogljivosti, povečevati znanje in inovativne rešitve ter da Slovenija hkrati izdatno podpira dvostransko in regionalno industrijsko sodelovanje, zlasti v panogah, kjer že obstajajo opazne tržne izkušnje in tradicionalni izdelki, ki jih je mogoče še dodatno izkoristiti. "Vse vpletene strani pričakujejo znaten porast sodelovanja v celotni industriji, ki bo ustvarjalo večjo konkurenčnost na svetovni ravni, podprto s spretnostmi in izkušnjami, ki jih ponuja slovensko-madžarska regionalna naveza," so še sporočili iz Pipistrela.

Kakšna letala so Pipistrel SW 121?

Gre za družino letal s tipskim certifikatom EASA za dnevno in nočno delovanje, ki so najnaprednejša dvosedežna letala v svoji kategoriji. Opremljena so z inštrumentacijo za letenje brez zunanje vidljivosti in zasloni na dotik, naprednim avtopilotom, sistemom za reševanje celotnega letala s padalom in opremo za vleko jadralnih letal, zaradi česar so idealna za različne dejavnosti: osnovno in napredno usposabljanje pilotov, klubsko dejavnost, aerofotografijo, kartografijo, 3D skeniranje terena, nadzor divjadi in gozdov, spremljanje požarov, onesnaževanja in naravnih nesreč, opazovanje prometa in pomoč ob nesrečah. Zaradi svojega tihega delovanja in zmogljivosti so idealna tudi za nekatere vojaške in obrambne namene, nadzor državnih meja, spremljanje konvojev, preprečevanje kriminala, zaščito teritorijev in varnost posebnih dogodkov.

(Foto: Pipistrel)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down