Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaključen 10-milijonski cikel naložb v okviru EZTS GO za čezmejno območje

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO je zaključilo pomemben cikel celostnih teritorialnih naložb za projekta Soča – Isonzo in Salute – Zdravstvo. Na čezmejno območje treh občin: Nove Gorice, Gorice in Šempetra - Vrtojbe je pripeljalo sredstva v skupni vrednosti 10 milijonov evrov.

Kaj sta omenjena sklopa prinesla v goriško čezmejno območje, pojasnjuje Tomaž Konrad, namestnik direktorja EZTS GO:

To je za nas zaključek zelo pomembne faze obeh projektov: Soča – Isonzo in Salute – Zdravstvo – vsakega po pet milijonov. Najbolj oprijemljivo je to, da pri Soča – Isonzo so bile vzpostavljene kolesarske povezave, brv čez Sočo in seveda investicije v šempetrski občini – parkirna mesta za kamperje in celotne povezave na slovenski in italijanski strani v neko skupno celoto kolesarskih in pešpoti.“

našteva Konrad. Poleg tega pa je bilo pet milijonov vloženih še v projekt Salute – Zdravstvo:

Kar se tiče infrastrukture, smo zelo ponosni, da smo uspeli obnoviti velik del tretjega nadstropja v šempetrski bolnišnici v porodnem bloku, tako da smo pridobili čudovite nove sobe za bodoče mamice. Na koncu smo nakupili še nekaj nujno potrebne opreme v bolnišnici za porodni oddelek. Precej aktivnosti je bilo vezanih tudi na avtizem in na pridobitev nove opreme, inštrumentov in prostorov tako na slovenski kot italijanski strani: v Stari Gori in v parku Basaglia.“

Precej energije je bilo vložene tudi v vzpostavitev čezmejnega sistema za naročanje na zdravstvene storitve in v vzpostavitev mreže informacijskih točk o socialnih in zdravstvenih storitvah, tako javnih oz. zasebnih v vseh treh občinah, ustanoviteljicah EZTS GO: v občinah Gorica, Nova Gorica in Šempeter – Vrtojba.

EZTS GO je pred kratkim prejel nagrado žirije evropskega odbora regij, ki ga podeljujejo za najboljše prakse EZTS-jev v Evropi. Pred njimi pa je že nov velik izziv, pri katerem sodelujejo: čezmejna Evropska prestolnica kulture v letu 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down