Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V okviru festivala lipicancev tudi uradna predaja listine vpisa na UNESCO seznam

V Kobilarni Lipica bodo ta konec tedna obeležili 443 let delovanja ter tradicije reje lipicancev v Lipici. Tradicije reje so bile skupaj s sedmimi sodelujočimi kobilarnami, 1. decembra lani vpisane na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Zato pripravljajo kar dvodnevno praznovanje obletnice in vpisa.

Festival lipicanca bo torej potekal v soboto in nedeljo. Direktorica kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer takole opisuje dogajanje:

„Kaj je drugače kot na običajen Dan lipicancev? Da se bo udeležilo še sedem ostalih kobilarn in da bo šov bolj spektakularen, bo res pravi festival lipicanca, tudi s spremljajočim programom, prijateljsko tekmo med državami, kulinarično in glasbeno ponudbo, tako da bo dva dni polno dogajanja.“

Sodelovale bodo, kot omenjeno, še ostale sodelujoče kobilarne iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovaške ter Slovenije.

Kaj je posebnost tega? Na svetu v 25 državah najdete lipicanca, ampak v teh osmih državah so še vedno kobilarne, ki so v državni lasti. Se pravi, to so državne kobilarne, zato je bil to večnacionalen projekt, več držav, ki so sodelovale pri tem vpisu za zaščito te tradicije rej lipicancev.“

V soboto popoldan bo ministrica za kulturo Asta Vrečko Kobilarni Lipica tudi uradno predala listino vpisa na UNESCO. Prav tako pa bodo prisotni vsi direktorji kobilarn, ki so sodelovale pri vpisu na seznam nesnovne kulturne dediščine.

Mimogrede, tudi čipke so vpisane in ob festivalu lipicancev so nam otroci, ki hodijo v čipkarsko šolo, izdelali mislim da 110 čipk z motivom lipicanca, tudi to razstavo bomo odprli takrat.“

Slovenija ima na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisanih 6 elementov nesnovne kulturne dediščine. Od tega so v Kobilarni Lipica v program poleg klekljanih čipk vključili tudi spoznavanje veščine suhozidne gradnje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down