Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V novogoriškem X centru na eksperimente vabi Laboratorij za prihodnost hrane

Laboratorijzarihodnot

Bi radi liofilizirali - hitro sušili v zmrznjeni obliki - jagode ali se naučili fermentacije, pa nimate potrebnih aparatur? V Novi Gorici je pričel delovati Laboratorij za prihodnost hrane.

V novogoriškem X centru so prejšnji teden še uradno odprli Laboratorij za prihodnost hrane. Gre za raziskovalno-ustvarjalni laboratorij, poimenovan Bio/nova, ki se nahaja v nadstropju vozlišča tehnične kulture. Snovalci projekta iz Zavoda Kersnikova si želijo, da bi bilo v laboratoriju aktivnih do 50 ljudi iz obeh strani meje, ki eksperimentirajo in nato znanje prenesejo v domače gospodinjstvo. Skrbnik projekta Jurij Krpan: „Imamo recimo gajbice kakijev, ki jih nikoli ne pojemo. Bi jih ljudje prinesli sem, jih narežemo, jih liofiliziramo ali posušimo na drugačen način, ali pa fermentiramo. In jih pripravimo za uživanje čez zimo.“

Gre za odlično sporočilo vsem, ki razmišljajo o tem, kako živeti z manjšim ogljičnim odtisom in kvalitetnejšo hrano, še poudarja Krpan. Z različnimi postopki, ki bi jih skozi delavnice predali ljudem, bi tudi na novo ovrednotili hrano. „Ljudje smo doslej živeli tako, da nas je pripeljalo v slepo ulico. Naš namen je premisliti vse te vzorce, kako sobivamo z drugimi živimi bitji in kako se prehranjujemo z njimi, ne da bi jih jedli manj, ampak, da bi jih jedli ravno dovolj, da ne bi rušili ekološkega ravnovesja. Ker človek mora vseeno preživeti. Opažamo pa v zadnjih letih, da je nešteto možnih prehranjevalnih in predelovalnih praks in tudi, kako upravljamo z odpadki.“

Delavnice za širšo javnost bodo potekale v maju in juniju, v juniju je še nekaj prostih mest, je pojasnila Vita Matjac, ki vodi laboratorij. Kakšne obiskovalce si želijo? „Želimo si predvsem ljudi, ki jih zanima prehrana, ki jih zanima to, da poskrbimo za prehransko varnost v prihodnosti, na načine, ki so že poznani, in pa, da raziskujemo nove tehnike, kot je liofilizacija. In da bo to prostor, kjer bomo imeli to tehnologijo na razpolago.“

Še nekaj delavnic je predvidenih v letošnjem letu, pa tudi v prihodnjem, saj računajo, da se bodo povezali tudi s partnerji na italijanski strani. Laboratorij za prihodnost hrane je sicer del prijavne knjige projekta Evropska prestolnica kulture 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ko kronična bolečina narekuje vsakdanjik - to sredo, med 11. in 12.!

Preberi več

Človek se ne rodi, človek se vzgoji – v četrtek

Preberi več

Kako zvenijo in dišijo vipavska jota in štruklji? Ta torek, takoj po 11.!

Preberi več

Na Radiu Robin odpiramo SEF!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down