Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini zaživela sončna skupnost

Andrejka (3)
Foto: Občina Ajdovščina

Občina Ajdovščina kot lastnik objektov in Skupina GEN-I kot investitor sta začeli predajati novo Sončno skupnost Ajdovščina prvim lokalnim odjemalcem. Sončni paneli v skupni površini skoraj 5.500 kvadratnih metrov in skupno močjo skoraj 700 kW bodo zagotavljali zanesljiv, čist vir energije in nižje mesečne stroške. Ko bodo v prihodnjih tednih vsi distribucijski postopki za priklop posameznih odjemalcev v sončno skupnost končani, bodo sončni paneli zagotavljali energijo okoli 180 gospodinjstvom.

''Gre za zelo pomemben mejnik iz vidika zelenega prehoda, saj gre v tem primeru za projekt, ki omogoča čisto energijo tudi vsem tistim, ki si elektrarne zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne morejo postaviti oz. priti do nje,'' je povedala direktorica prodaje na družbi GEN-I Majda Volk.

Podjetje in ajdovska občina veljata za nekakšna pionirja na področju razvoja sončnih skupnosti v Sloveniji. Konec leta 2020 sta v vasi Budanje na strehi tamkajšnje osnovne šole postavili prvo skupnostno sončno elektrarno, namenjeno samooskrbi lokalnih prebivalcev v sedmih stanovanjskih hišah.

Na pozitivnih izkušnjah tega pilotnega projekta so zdaj zgradili pravo lokalno sončno skupnost, ki združuje sončne elektrarne na kar petih objektih v lasti občine Ajdovščina. V vsakem letu obratovanja bodo te elektrarne proizvedle 873.000 kWh električne energije, kar predstavlja 510 ton prihranka ogljikovega dioksida letno. S tem bodo prispevali k še večji proizvodnji zelene energije in trajnostnemu razvoju v prihodnjih 30 letih, kolikor znaša pričakovana življenjska doba sončne elektrarne.

V podjetju GEN-I verjamejo, da bodo ajdovskemu zgledu sledile tudi številne druge občine in lastniki večjih strešnih površin, na katerih bi lahko zgradili nove lokalne sončne skupnosti in z njimi skupaj naredili korak naprej v brezogljično prihodnost.

''GEN-I si prizadeva in že načrtuje, smo tudi v pogovorih, da nadaljujemo v tej smeri. Ambicije so v smeri zelene prihodnosti zelo velike in tudi povpraševanje je po tem zelo pozitivno sprejetem projektu vedno večje,'' dodaja Volkova.

GEN-I stremi v svoji ambiciji zelene prihodnosti še višje, k izgradnji velikih virtualnih skupnosti, v katere bi se lahko povezal kdorkoli iz kateregakoli dela države. Žal pa za gradnjo tovrstnih velikih sončnih skupnosti trenutno obstajajo pomembne prostorske in regulatorne ovire.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down