Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Takšne brezposelnosti v samostojni Sloveniji še nismo imeli

Dobre novice na področju brezposlenosti. Ta je na novogoriški območni službi Zavoda za zaposlovanje padla na najnižjo raven po letu 1990. Ob koncu aprila je bilo registriranih 1754 brezposelnih oseb, skoraj 400 oseb manj oziroma skoraj za petino manj kot aprila lani. Gre za najnižjo brezposelnost v samostojni Sloveniji. Brezposelnost se je zmanjšala v vseh območnih službah.

Z znižanjem števila brezposelnih se krči tudi baza brezposelnih za napotovanje. Največ potreb po delavcih tako uspemo pokriti iz novega priliva v brezposelnost.

pojasnjuje Urška Domnik iz Zavoda RS za zaposlovanje Območne služba Nova Gorica in dodaja, da se je aprila na novo prijavilo 158 brezposelnih oseb. „To je kar 7,6 odstotka manj kot marca in pa 5,9 odstotka manj kot v istem mesecu predhodnega leta. V prvih štirih mesecih je bilo na novo prijavljenih brezposelnih 2,4 odstotka manj kot leto prej v tem obdobju, se je pa manj brezposelnih tudi zaposlilo, in sicer 7,3 odstotka manj.

Prostih delovnih mest, ki so jih Zavodu za zaposlovanje sporočili delodajalci v prvih štirih mesecih v letošnjem letu, je bilo 6 odstotkov manj, kot v enakem obdobju lani, torej 2793. Največ povpraševanja je bilo za: „preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, delavci za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilci , strežniki, delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah, vozniki težkih tovornjakov, vlačilcev, natakarji, kuhinjski pomočniki, kuharji, skladiščniki, prodajalci.

V evidenci brezposelnih novogoriške območne službe ostajajo starejši od 50 let. „Na Uradu za delo Tolmin jih imamo kar 59,7 odstotka, dolgotrajno brezposelni, to so tisti, ki so pri nas prijavljeni več kot eno leto. Na Uradu za delo Ajdovščina jih je takih kar 49,7 odstotka. In pa invalidi, ki na celotni Območni službi Nova Gorica predstavljajo kar 19 odstotkov populacije, kar je pa tudi več v primerjavi s slovcenskim povprečjem.

V veliki meri na trenutno stanje na trgu dela vpliva ugodna gospodarska klima ter naraščanje povpraševanja delodajalcev po delovni sili, kar posledično pomeni več zaposlovanja. Ob nizki brezposelnosti delodajalci pomanjkanje delovne sile rešujejo na različne načine: z mladimi iz šolskega sistema, s prezaposlitvami ter tujo delovno silo, še zaključuje Domnikova.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down