Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Roševi in Kavčiču štiri kape vodnika Gault&Millau

Ta teden je eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau razglasil najboljše restavracije in kuharske mojstre v Sloveniji. Največ točk in posledično štiri kuharske kape je prejela kobariška Hiša Franko Ane Roš, takoj za njo pa se je uvrstil vipavski Dvorec Zemono Tomaža Kavčiča. Na vipavsko je romal tudi naziv chefa tradicije. Prejel ga je Matej Tomažič iz restavracije Majerija iz Slapa.

Ob Michelinovem je vsekakor najpomembnejši vodič v Evropi. Če pa govorimo, ne vem, o Nemčiji, Avstriji, Poljski, teh državah, si pa upam trditi, da je še močnejši od Michelina, tako da zelo zelo pomemben.

Pove Tomaž Kavčič in poudarja, da Gault&Millau ne ocenjuje samo jedi, temveč celotno doživetje. „Gault&Millau ocenjuje resnično vse: od 'Dober dan!' do 'Nasvidenje!', tako da tukaj ni pomembna samo jed. Je vsekakor najpomembnejša, zraven pa je še dosti dosti stvari v gostinstvu in vsekakor ni samo kuhinja.

O tem, kako ohranjajo nivo in pozicijo v vrhu slovenske gastronomije, Kavčič izpostavi: „Kot v vsakem delu, je ta konstantnost vsekakor najtežja stvar. Stalno, stalno se trudimo, da gostu ponudimo nekaj novega. Stalno se razvijamo in, kot pravim, vsak dan se naučimo kaj novega. Tudi to je ena teh formul za konstantnost in stalen napredek. Vedno se damo na stran gosta, vedno razmišljamo o gostu, kaj ponuditi gostu, da se bo počutil v redu pri nas. Cela ekipa dihamo enako, dihamo v isto smer.

Tri kuharske kape so razveselile šest severnoprimorskih restavracij: na Goriškem Dam in Calypso, na Krasu Špacapanovo hišo, Bistro Grad Štanjel in Hiša Krasna, na Vipavskem Majerijo ter v Posočju bovško Restavracijo Mangrt.

Sicer pa je 2 kapi prejelo osem restavracij iz naše regije: iz Posočja kobariški Topli val, iz Brd Domačija Belica, Restavracija Gredič, B&B Klinec, Kruh in Vino, Restavracija Bužinel in Domačija Kabaj Morel, iz Vipavske doline in Goriške Restavracija Grad Kromberk, Restavracija Primula, Gostilna Podfarovž. Restavracija Tiffany, Gostilna Termika, Gostilna Žeja ter Gostilna in vinoteka Faladur, iz Krasa pa Gostilnica Ruj in Etna.

Eno kapo so si prislužile še briška Hiša Marica, goriška Gostilna Pri Hrastu, vipavski Gostilna Ravbar in Noe wine bar & restaurant ter kraška Gostilna Muha.

(foto: www.slovenia.info)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down