Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prva poletna šola astronomije v Ajdovščini

Jutri se pričenja prva poletna šola astronomije Go Chile, ki jo organizira Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici. Potekala bo v Hiši mladih v Ajdovščini, udeležilo se je bo 16 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije. Ti bodo ob pomoči mentoric in mentorjev Centra za astrofiziko in kozmologijo omenjene univerze izvedli razsikovalne opazovalne projekte s teleskopoma GoChile, pojasnjuje Andreja Gomboc, profesorica za astronomijo na Univerzi v Novi Gorici.

Na Univerzi v Novi Gorici smo pred kratkim začeli prijekte teleskopa GoChile v Čilu. Skupaj z astronomsko revijo Spika smo tam postavili dva manjša teleskopa, ki sta daljinsko upravljana in jih lahko upravljajo naši študentje, nekaj časa pa jih damo na voljo za uporabo tudi dijakom.“

Tako so se odločili, da bi organizirali poletno šolo astronomije, kjer bodo dijakom lahko še bolj podrobno predstavili delo s tema teleskopoma, pod vodstvom mentorjev pa bodo izvedli tudi nekaj raziskovalnih projektov. Zanimanje za poletno šolo je veliko, letos so prejeli več prijav kot je bilo na voljo mest, zato je to za organizatorje spodbuda, da jo bodo organizirali tudi v prihodnje.

Namen je približati astronomijo, tako da smo izbrali dijake in dijakinje, ki imajo različno znanje in izkušnje. Nekateri so že zelo dobri v astronomiji, veliko znajo, so tudi že opazovali, nekateri pa so bolj začetniki. Namen ni samo to, da jim približamo astronomijo, ampak da jim pokažemo, kaj pomeni raziskovalno delo.“

Udeleženci prve poletne šole astronomije bodo torej svoje znanje širili ob predavanjih o kozmologiji, črnih luknjah, suprenovah in temni snovi, svoje teoretično znanje in praktične sposobnosti pa bodo ob pomoči Zavoda Cosmolab brusili tudi s teleskopi, postavljenimi v okolici Ajdovščine.

Deli z drugimi:
Aktualno

Špela Jakša: Žlica ubije več življenj kot puška! Četrtek!

Preberi več

Radio Robin na Festivalu briške češnje

Preberi več

Napoved oddaje: Civilna iniciativa proti delovanju asfaltne baze v Vrtojbi

Preberi več

NAGRADNA IGRA: Osvoji najboljšo malico!

Preberi več
Ne zamudi
Pokrovitelji
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down