Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pod Kapelo se pričenja gradnja 11 neprofitnih stanovanj. Korak bliže 400 stanovanjem na Majskih poljanah?

Streliska Kamen

Z današnjo simbolno postavitvijo temeljnega kamna se pričenja gradnja večstanovanjske stavbe na Streliški poti v Novi Gorici, ki bo zaključena predvidoma v enem letu. Glede na pomanjkanje stanovanj v mestu vrtnic, gre za dolgo pričakovano investicijo Stanovanjskega sklada novogoriške občine, za katero bodo odšteli 2 milijona evrov, delno z lastnimi sredstvi, delno s posojili.

Streliska Soseda

(Stanovanjski sklad je pred kratkim kupil še zadnje stanovanje v bloku, ki se nahaja poleg bodoče novogradnje)

Stanovanj bo 11, v njih bo dom lahko našlo približno 30 stanovalcev, z izjemno manjšega, kletnega, bodo velika okrog 60 kvadratnih metrov. Po številnih zapletih s pridobivanjem gradbenega dovoljenja, si je danes direktor Peter Jan oddahnil: „Je stiska res velika in težko je čakati. Verjamem, da je to zelo neprijetna situacija v življenju in sem vesel, da bomo vsaj nekaj ljudi s tem rešili.“

Na čakalni listi za neprofitna stanovanja je okrog 140 prosilcev.

Streliska Gradnja

V Novi Gorici primanjkuje tako najemnih kot tržnih stanovanj, se pa v zadnjem času prebuja zasebna gradnja, je zadovoljen župan Samo Turel. V gradnji je tretja stolpnica na Majskih poljanah, tik pred izdajo je gradbeno dovoljenje za stanovanja nad Kemometalom. Premika se tudi glede stanovanj ob Kornu, skupno gre za 103 stanovanja, skupna ocenjena vrednost investicije pa je kar 14 milijonov evrov, zato tečejo pogovori z različnimi investitorji, med njimi republiški Stanovanjski sklad. „Načeli smo okvirne pogovore, izkazali so interes za vsaj polovico investicije, lahko tudi več, pri čemer so imeli tudi idejo, da bi - kar dovoli tudi OPN - lahko bila stanovanja za mlade družine oziroma pare na začetku skupne poti. Vendar je to še nedorečeno."

Kot je danes povedal župan novogoriške občine Samo Turel, pa tečejo pogovori tudi z družbo Slovenski državni holding (SDH), ki lastniki zemljišča na Majskih poljanah. Po besedah župana, bi bila ta delno „nizko profitna“, po dunajskem vzoru, delno pa najverjetneje tudi tržna. Po že sprejetem OPPN je tam mogoče zgraditi okoli 400 stanovanj.

(Na naslovni sliki z leve proti desni: Samo Turel, Peter Jan in direktor družbe Gitri, ki bo gradila novo stavbo Darko Marković)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down