Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Odlično vdiranje v fizikalne sefe dijakom novogoriške Gimnazije prineslo prvo mesto na mednarodnem tekmovanju

Vdiranje V Sefe Gimng 2024
Foto: Facebook/Gimnazija Nova Gorica

Dijaki Gimnazije Nova Gorica so po januarski zmagi na državnem sedaj še na mednarodnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov dosegli izjemen uspeh. Skupina, ki so jo sestavljali Maja Terpin, Nikola Atanasovski, Maja Mamič, Ema Modrijan in Gašper Grm, je pometla z vso konkurenco in na koncu slavila prvo mesto.

Da gre za prvovrsten dosežek, je prepričan tudi mentor in profesor fizike Miran Tratnik: ''Gre za tekmovanje, na katerem tekmuje okrog 20 skupin s celega sveta, poteka pa tako, da vsaka skupina 5 dijakov sestavi svoj sef, tj. zaklenjen zaboj, gre pa se za to, da skupine poskušajo druga drugi vdreti v ta sef. Ugotoviti morajo, kakšna je fizikalna vsebina, eksperiment, fenomen, ki ga je treba narediti, da se dobi kodo, ki sef odklene.''

Tisti, ki ga je sestavilo 5 omenjenih novogoriških dijakov, ima obliko hiše: ''Treba je bilo rešiti 2 fizikalni uganki. Na primer, avtomobilček na vzmet se bo premikal po mizi, če je slednja pritrjena, ampak tukaj je bilo treba pod podlago, po kateri gre avtomobilček, dati kroglice. Tako je podlaga postala gibljiva in namesto, da bi se naviti avtomobilček premikal naprej, so njegove gume potisnile papir, na katerem je bila napisana koda, nazaj in ven iz sefa.''

Gimnazija Nova Gorica na tekmovanju uspešno sodeluje že 15 let, enemu drugemu, dvema tretjima in dvema četrtima mestoma se je prvič pridružilo še prvo: ''Skrivnost je v tem, da smo dovolj zagnani in dovolj sposobni,'' je prepričan Tratnik.

Res, da na tekmovanju sodelujejo dijaki 3. in 4. letnikov, a s tekmovanjem na Gimnaziji seznanjajo tudi dijake prvih in drugih letnikov. Tako je zanimanje vsako leto veliko, kar zahteva skrbno premišljeno selekcijo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down