Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Brda obnovila certifikat Mladim prijazna občina: "Čaka nas še veliko dela."

Obcina Brda Mladim Prijazna Občina 2023

V Sloveniji se lahko s certifikatom Mladim prijazna občina pohvali le 49 občin, med katerimi je tudi Občina Brda. Ta je ravno včeraj ponovno obnovila certifikat, in tako stopila ob bok še preostalim občinam iz naše regije, nosilkam certifikata: Sežani, Ajdovščini in Idriji.

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, ki se je podelitve udeležila skupaj s podžupanjo Tejo Jelina in strokovno sodelavko Matejo Drnovšček, o prejetem certifikatu:

»Gre za certifikat, ki traja 4 leta, se pravo do leta 2027. Kar pa ne pomeni, da bomo naslednja 4 leta tudi mi mirovali, ampak si bomo kar pošteno zavihali rokave in postorili še veliko aktivnosti na področju mladih, mladinske politike in tudi v zagotavljanju ugodnejših pogojev bivanja v Občini Brda.«

Pri certificiranju Inštitut za mladinsko politiko pod drobnogledom postavi vse pore delovanja občin: od načrtnega obravnavanja področja mladine, participacije, organiziranja, informiranja, zaposlovanja, izobraževanja, mobilnosti mladih, pa tudi stanovanjske politike. Pogoj je tudi sprejeta strategija za mlade, katerim ukrepom je potrebno zasledovati in uresničevati.

»No, mi smo v preteklih letih resnično prehodili veliko korakov. Leta 2019 smo začeli s prvim posvetom za mlade. Od takrat se je zvrstilo kar dosti aktivnosti. Ena takih na tej poti je zagotovo omembe vreden naš mladinski center, kreiranje oziroma oblikovanje mladinskega sveta, komisija za mlade, ki deluje že vrsto let v naši občini.«

Pripravljena in sprejeta je bila tudi Strategija za mlade, nenazadnje pa so v zadnjem letu dodali tudi participativni proračun za mlade. Izbran je bil že prvi projekt, ki bo realiziran v prihodnjem letu.

Kot še dodaja Novak Samec, je Občina Brda večkrat izpostavljena kot primer dobre prakse, tako je bilo tudi na današnji podelitvi certifikatov: predstavniki mladinskih organizacij MOVIT in Inštitut za mladinsko politiko so prisotnim v ospredje postavili Občino Brda kot vzor vsem in primer dobre prakse na področju  mladinskega dela.

»Da je pri nas vse to mogoče, gre zagotovo zahvala tudi posameznikom. Na tej točki bi rada omenila strokovno sodelavko na našem zavodu Matejo Drnovšček, ki je gonilna sila pri številnih aktivnostih, predvsem pa tista, ki je na dnevni ravni resnično v kontaktu z mladimi in skupaj kreira mladinsko politiko,«

še poudarja direktorica ZTKMŠ Brda.

(foto: Natali P. Nardin)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down