Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Ajdovščina ponovno uspešna s kar tremi dobljenimi projekti

Dela Ajdovscina
Foto: Občina Ajdovščina

Z novimi kar tremi dobljenimi projekti na programu Italija-Slovenija si Občina Ajdovščina utrjuje ime uspešnega partnerja na evropskih projektih. Kot sodelujoči partner na dveh in vodilni na enem bo zopet močno prisotna pri izvajanju aktivnosti na evropski ravni, kjer bo z več kot pol milijona evrov reševala čezmejne izzive.

''Projekt Ero-STOP bo naslavljal problem erozije na našem območju. Kot primer dobre prakse - uspešne sanacije erodiranega plazovitega območja - bomo v sklopu študijskega obiska tudi predstavili primer naše ga uspešno saniranega plazu Slano blato. Projekt CROSS ALERT pa bo naš že uveljavljen sistem prvih posredovalcev širil oz. ga predstavil tudi italijanskim partnerjem,'' je povedala koordinatorka za evropske projekte na ajdovski občini Mojca Premrl.

S projektom Ero-STOP bo občina analizirala obstoječe zemljevide erozijske dovzetnosti in identificirala območja, dovzetna za erozijo. Izdelana bo projektna dokumentacija za sanacijo erozije na strmem pobočju.

Kot rečeno, projekt CROSS ALERT pa se bo osredotočal na prve posredovalce pri nesrečah. Sistem laičnih, a dobro usposobljenih prvih posredovalcev namreč predstavlja pomemben člen pri izvajanju nujne medicinske pomoči, še posebej na zelo težko dostopnih ali oddaljenih krajih.

Tretji projekt je CO ADRIA: ''Ta projekt sodi v prednostno nalogo programa boljše upravljanje sodelovanja, katerega specifični cilj je krepitev učinkovite javne uprave s spodbujanjem pravnega in upravnega sodelovanja ter sodelovanja med državljani, akterji civilne družbe in institucijami, zlasti z namenom, da se odpravijo pravne in druge ovire v obmejnih regijah.''

Občina Ajdovščina bo pri tem projektu za namen premagovanja podnebnih sprememb skupaj s slovenskimi in italijanskimi partnerji ustanavljala evropsko združenje za teritorialno sodelovanje. Stremeli bodo k podnebni nevtralnosti in to na čezmejnem območju, kjer bo potrebno usklajevanje ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti, zmanjšanje emisij ter spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije v ključnih sektorjih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down