Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški gimnazijci so odlični "vlomilci"

Gimnazija Nova Gorica je že vrsto leto na tekmovanjih v odpiranju fizikalnih sefov ne le v državnem, pač pa celo v mednarodnem merilu.

"Videl, premislil, odklenil" - tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov poteka v organizaciji Hiše eksperimentov in je predizbor za uvrstitev na meddržavno tekmovanje v Izraelu. Ekipa 5 dijakov sama sestavi sef, ki ga je mogoče odpreti z dobrim poznavanjem izbranih fizikalnih pojavov. Novogoriški gimnzaciji, ki so se že v preteklosti večkrat udeležili mednarodnega tekmovanja v Izraelu, so zbrali kar nekaj visokih uvrstitev, najvišje pa segli z drugim mestom. Tudi na letošnjem državnem tekmovanju, ki je potekalo v Novi Gorici konec preteklega meseca, si je ekipa dijakov 4. letnika v sestavi Liza Zavrtanik, Timeja Hojak, Nejc Gleščič, Žiga Maver Roldo in Timotej Rebek priborila vstopnico na tekmovanje v Izraelu. Mentor Miran Tratnik: „Na tekmovanju je bilo 9 skupin iz vse Slovenije, na tekmovanju gre za to, da skupine 5 dijakov izdelajo sef, to je zaboj, zaprta škatla, ki se jo odklene tako, da se reši dve fizikalni uganki."

Skupine skušajo na tekmovanju druga drugi vdreti v sef, poleg sodnikov tudi druga drugo ocenjujejo, še pojasnjuje Tratnik, ki poudarja, da gre za fizikalne uganke, pri katerih je potrebno kar nekaj iznajdljivosti: „Če omenim eno iz preteklih let. Potrebno je bilo narediti baterijo, znano je, da če v jabolko ali krompir, zapičiš dve različni kovini, da se pojavi napetost, treba pa je bilo naredit tri baterije: krompir še razrezat na tri kose, narediti tri baterije, jih zaporedno med seboj povezati in potem si lahko dobil dovolj veliko napetost, da si nadaljeval z vdiranjem. Tako da, spretnosti, ki so potrebne, so predvsem: misliti fizikalne vsebine in sicer, v nekem novem, drugačnem kontekstu.

Na letošnjem državnem tekmovanju so bili novogoriški gimnazijci tretji, na tekmovanje v Izraelu, ki bo prihodnji mesec, sta se uvrstili še ekipi, ki sta si delili prvo mesto, in sicer iz Gimnazij Koper in Želimlje.

(Foto: @HisaEksp)Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down