Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nova Gorica prijazna za slepe in slabovidne

Nova Gorica Prijazna Slepim

Nova Gorica je postala prijazna za slepe in slabovidne pešce. Danes so se člani novogoriškega Medobčinskega društva slepih in slabovidnih, skupaj z občinskimi deležniki in ob prisotnosti novogoriških policistov, sprehodili po delu prilagojenih poti, po katerih so v zadnjem obdobju uredili taktilne in druge oznake, po katerih se lahko slepi in slabovidni pešci ravnajo.

''Nova Gorica ima široko paleto prilagoditev za vse ranljive skupine. Danes smo se sprehodili mimo lekarne, zdravstvenega doma do Cankarjeve ulice, po Erjavčevi in nazaj po Delpinovi. Šli smo tudi mimo Tehničnega šolskega centra, ki ima tudi posebno prilagoditev,'' je povedal predsednik društva Igor Miljavec.

Dodal je, da so tudi javne ustanove po Mestni občini Nova Gorica primer dobre prakse, saj ni pomembna le dostopnost, pomembne so tudi storitve in informacije.

Novogoriški župan Samo Turel potrjuje, da glede tega zelo skrbijo, saj se želijo približati občanom z vsemi oblikami oviranostmi. En dokaz, da se res dela v tej smeri, je prilagojena občinska spletna stran. ''Želim si, da bi to tesno sodelovanje potekalo še naprej pri res vsakem projektu. Eden ključnih z vidika dostopnosti, ki nas čakajo v prihodnjem letu, bo prav gotovo Evropska prestolnica kulture. Namreč, vsi dogodki, ki se bodo zgodili, bodo privabili številne obiskovalce in želimo si, da bi bili res dostopni za vse,'' dodaja Turel.

Miljavec Boznik Turel

Že 17 let Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih sodeluje tudi s Policijsko upravo Nova Gorica. Mineva pa točno 15 let, odkar so skupaj izdali zgibanko Z roko v roki, ki jo bodo letos osvežili in dopolnili.

''Vsa ta leta smo sodelovali tudi v okviru različnih delavnic in izvajali druge aktivnosti za večjo varnost slepih in slabovidnih. Vsem nam je cilj, da jih osveščamo tudi skozi večje samozaščitno ravnanje in da jih opozarjamo na številne nevarnosti ter pasti, ki prežijo bodisi na cestah bodisi pri preprečevanju kriminalitete ipd.,'' je dejal Dean Božnik s Policijske uprave Nova Gorica.

Slednji se lahko pohvalijo, da so kot prvi v Sloveniji pred leti začeli izvajati prej omenjeni projekt Z roko v roki za večjo varnost slepih in slabovidnih v cestnem prometu, ki je leta 2011 kot primer dobre prakse postal vsedržavni projekt.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down