Tudi letos je, že šesto leto zapored, gastronomski vodnik Gault & Millau Slovenija izvedel ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po Sloveniji. Največ, 4 kape, si je nadelo 10 restavracij, med njimi tudi kobariška Hiša Franko in Gostilna Pri Lojzetu na Zemonu.
Ob tem so podelili tudi pet posebnih priznanj, od katerih sta dve romali tudi v roke kraških šefov. Naziv šef prihodnosti si je namreč nadel Ago Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu: „To je ena potrditev dosedanjega trdega dela, pomeni mi, da smo v vseh teh letih šli v pravi smeri, ne spreminja pa kaj dosti, saj so to cilji, ki so bili že pred leti zastavljeni in jim sledimo: pomemben nam je gost, kaj si želi, tako da temu poskušamo čimbolj slediti.“
Na Kras je tokrat romal tudi naziv šefa tradicije, ki ga je prejel Simo Komel iz Bistroja Grad Štanjel. „Zelo smo ponosni in kljub temu, da je to osebno priznanje, smatram, da je to priznanje celotne naše ekipe. Mislim, da je to velika potrditev, da hodimo v pravi smeri in nam daje še dodatno „brco“, da gremo naprej.“
Posebna priznanja so si nadeli še za šefa leta David Žefran, Restavracija Milka, Kranjska Gora, mladi talent je psotal Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš, Fikšinci, najboljša slaščičarja: Saša Mišič in Matevž Kmet, Restavracija Cubo, Ljubljana, najboljši POP: Etno hiša Baščaršija, Maribor ter najboljši sommelier/natakar: Andrej Kurež, Restavracija Hotela Marina, Izola.
(Foto: Voranc Vogel, na levi Simo Komel, na desni Ago Špacapan)