Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

„Končno bomo imeli zdravo pitno vodo“

V Anhovem so uspeli. Državni zbor je sprejel amandma k proračunu, ki ga je vložila poslanska skupina LMŠ skupaj z opozicijo. Amandma, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bo tako zagotovil proračunska sredstva za izgradnjo novega vodovoda z virom čiste pitne vode za prebivalce Anhovega, so sporočili iz stranke.

Slavica Bavdaž iz društva Eko Anhovo in Dolina Soče je poudarila: "Za nas to pomeni res ogromno in smo veseli, da so poslanci to sprejeli. Res je, da smo vsi skupaj vložili kar nekaj truda, a se je splačalo. Res smo hvaležni, da bomo lahko imeli zdravo, pitno vodo, ker jo še vedno hodimo iskat drugam oziroma jo kupujemo."

To pomeni za nas konec kalvarije, je še dodala in se zahvalila za podporo številnim nevladnim organizacijam ter strankam. Zadovoljstvo je v imenu Civilne iniciative izrazil tudi Miha Stegel, ki pravi, da so vložili v zadnjem obdobju precej truda: "Dokazali smo, da kjer je volja, se da. Z inštitutom 8. marec smo se ves čas zavzemali za široko podporo, tako da hvala vsem poslancem in ministru Vizjaku, ki je ves čas podpiral nov vodni vir za Anhovo in Deskle."

Okrog 1,2 milijona evrov vreden projekt bi se lahko pričel v prihodnjem letu, z deli pa bi, po ocenah stroke, zaključili v letu 2023. "Kot sem poudaril, pa je vedno stvar volje, pot gotovo je, tukaj pa v bistvu računamo, da bosta, tako država, kot lokalna skupnost in občine zelo aktivno sodelovale in pričakujem, da ne bo večjih zapletov."

Aktivnosti bodo še naprej spremljali, da bodo tekle gladko, je zatrdil.

Tudi na kanalski občini so zadovoljni, da sta bila predloga državnega proračuna za leti 2022 in 2023, ki vsebujeta tudi amandmaje za ureditev vodooskrbe v občini, včeraj potrjena. "Dodatna sredstva nam bodo omogočila, da bomo projekte, ki jih občina že izvaja z lastnimi sredstvi, lažje in hitreje izvedli. Hvaležni smo tudi zato, ker so bila poleg sredstev za ureditev priklopa na Mrzlek zagotovljena tudi sredstva za ureditev vodovodov na podeželju, kjer krajani še nimajo javnega vodovoda (vodovodni sistem Ilovica in Koprivišče)."

Na pobudo županje je bil na včerajšnji seji občinskega sveta sprejet tudi sklep, ki predvideva ustanovitev »Gradbenega odbora za priklop na Mrzlek«. Odbor naj bi, poleg zadolženih za vodenje investicije s strani občine, sestavljali po en predstavnik Krajevne skupnosti Anhovo-Deskle, Liste za zdravje in kakovost bivanja, društva Eko Anhovo in dolina Soče in Civilne iniciative DANES.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down