Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Decanter razkril najboljše na svetu: edina platina romala v briško Bjano

Sirk Miran

Danes so bili objavljeni rezultati tekmovanja Decanter World Wine Awards 2024, najboljši vinski strokovnjaki so od preko 18.000 prispelih vzorcev kot najboljše prepoznali tudi številna slovenska vina, med katerimi izstopajo briška.

Izjemna ocena v izredno močni konkurenci, je 97 od 100 možnih točk pri slovitem Decanterju pospremil Miran Sirk iz vinske hiše Bjana. Platinasta medalja za penino Cuvee Prestige Extra Brut 2019 je že peto platinasto priznanje angleškega vinskega magazina za biljansko klet. „ To je odraz mojega skoraj 35-letnega pragmatičnega, v določenem smislu raziskovalnega, izjemno fokusiranega in natančnega dela. In ko se stvari poklopijo, je rezultat na mizi. Pokazalo se je to, da priznanja dobijo tisti, ki so fokusirani v svojem poslu.“

Poleg edine platine, so slovenski vinarji osvojili še pet zlatih, 99 srebrnih in 118 bronastih medalj, skupno torej 223, kar je največ do zdaj.

Zadovoljni so tudi v Kleti Brda, kjer so ponovili lanski uspeh z dvema zlatima medaljama. 95 točk si je prislužila rebula motnik single vineyard (2017) in sivi pinot quercus (2023). Direktor Silvan Peršolja: „Smo navdušeni, ker je to kot olimpijsko zlato. Še bolj pa veseli konsistenca, ker v našem poslu, če želiš na dolgi rok delati in tudi prodajati po vsem svetu, je kvaliteta nujen faktor, ampak potem je pa konsistenca. Veseli tudi, da sta to naši ključni sorti, veliko gradimo tudi na sivem pinotu, ki je glavna izvozna sorta za Ameriko.“

To je potrditev, da je teritorij pravi in da imamo pravi pristop do vina, dodaja Peršolja, ki izpostavlja tudi srebrno medaljo za Penečo rebulo. V Brda je romalo še zlato za Vina Kristančič iz Medane za rdečo zvrst pavo (2021), briško obarvana pa je tudi medalja za Vina Gašper, za cabernet franco 2021, ki nastajajo v sodelovanju z briško vinsko kletjo. Na Decanter World Wine Awards 2024 je sodelovalo sicer preko 18.000 vzorcev iz 57 držav.

(Na fotografiji Miran Sirk, foto: Marijan Močivnik)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down