Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovski podjetnik s svojim Start-Upom do novega velikega uspeha

Mlado podjetje ReCatalyst je pred kratkim postalo slovenski start-up leta 2023, dober mesec kasneje pa slavi še en velik uspeh – s svojo idejo je prepričalo mednarodno skupino vlagateljev, ki so v podjetje vložili 1.7 milijona evrov.

''Govorimo o 4 letih dela in prizadevanj za nazaj. Tudi samo pridobivanje investicije terja več časa. Podvrženi smo bili skrbnim pregledom s strani 3 tujih investitorjev in domače pravne pisarne. Če ne bi tega dobro počeli v preteklosti, teh rezultatov zagotovo ne bi bilo,'' pove ustanovitelj Tomaž Bizjak iz Ajdovščine.

Podjetje ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim bolje izrabljajo drago in redko platino ter jo delno nadomeščajo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami.

''Inovacije, na katerih temelji podjetje, so rezultat približno 8 let raziskovalnega dela drugega soustanovitelja dr. Matije Gatala, s katerim sva približno 4 leta nazaj začela raziskovati to poslovno idejo. Ko sva šla na prva tekmovanja in dosegala že prej lepe rezultate, sva se tudi odločila, ker je bilo na vidiku nekaj več sredstev, da leta 2021 uradno odpremo podjetje in intenzivno začnemo s komercializacijo.''

Mlado slovensko podjetje je podprl eden največjih nemških skladov tveganega kapitala High-Tech Gründerfonds ter še dva druga vlagatelja iz tujine Xista Science Ventures in Occident. Podpora je prišla tudi iz slovenske skupine RUJ Ventures.

1,7 milijona evrov je znesek, ki ga bodo porabili za zaposlovanje in za razvoj ter širjenje pilotnega procesa v podjetju: ''Želje so tudi, da v prihodnosti stopimo v večja pogodbena partnerstva z velikimi podjetji in ravno to bo tudi definiralo našo prihodnost in do katere mere bomo lahko uspešni.''

Na njihovi poslovni poti jim kot strateški poslovni angel pomaga tudi Tine Tomažič, hkrati pa je tudi on eden od investitorjev. Podjetje za sedaj ostaja v Ljubljani, saj zaposleni prihajajo z vseh koncev Slovenije. Ohranja pa močno povezavo z Ajdovščino, saj tesno sodeluje z nekaterimi ajdovskimi podjetji.

(Foto: Dnevnik)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down