Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovska civilna zaščita s pomočjo evropskega projekta še bolj učinkovita

Evropski projekti so postali že stalnica ajdovske občine, pri kateri veliko pozornosti namenjajo tudi nadgradnji in izboljšanju delovanja lokalne civilne zaščite. V povezavi s tem se je ajdovska civilna zaščita udeležila zaključne konference mednarodnega projekta TRANSCPEARLYWARNING iz programa sodelovanja ADRION, ki je potekala v albanski prestolnici Tirani.

Cilj dogodka je bil pregled sistemov civilne zaščite držav, ki so že v Evropski uniji, in tistih, ki se nahajajo šele v fazi pristopanja. Kot glavni rezultat projekta se je vzpostavila poskusna skupna platforma, tj. sistem, ki bi v primerih čezmejnih nesreč reševalcem olajšal sodelovanje.

Ta aplikacija pa omogoča, da opozorilo, ki ga izda ARSO, vsi akterji takoj dobimo v PDF dokumentu. Jaz pa moram potrditi, da sem to opozorilo dobil, mobilni telefon mi javlja, dokler tega ne preberem in kliknem da sem dobil. Obveščen sem takoj,“

je razložil poveljnik Igor Benko. Za namen priprave in priklopa svojih sistemov na skupni sistem so ajdovski gasilci preko projektnih sredstev izboljšali sistem za sledenje, projekt pa je v vrednosti dobrih 70.000 evrov omogočil tudi pred kratkim izvedeno mobilno lasersko skeniranje in sferično fotografiranje občinskih cest. Sedaj je vse skupaj potrebno samo še vstaviti v ustrezno zakonodajo.

To je sedaj narejeno, sedaj morajo pa vsi akterji to sprejeti. Projekt smo testirali, sedaj pa je treba to uzakoniti. Orodje je narejeno, sedaj pa ga je treba začeti uporabljati. Treba pa se je odločiti, kdo bo odločal, komu in kdaj dajati te podatke ter kdo bo kontroliral, da so jih vsi akterji dobili.“

Vse pridobljene novosti ajdovska civilna zaščita že s pridom uporablja, na zaključnem srečanju pa so se tako slovenski kot tudi drugi partnerji zavezali k nadaljnjemu izboljševanju nacionalnih in čezmejnih sistemov skupnega upravljanja, ki se prav v teh dneh, ko beremo o posledicah čezmejnih rušilnih potresov, izkazujejo za še kako pomembne.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down