Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

20. edicijo POPROV začinili z rekordno udeležbo

Včeraj se je v novi Gorici odvil finale nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih in strokovnih ekskurzijah v tujini.

Letos so tekmovanje izvedli že dvajsetič, bila pa je rekordna edicija, saj se je na tekmovanje prijavilo kar 40 odstotkov več mladih kot leto pred tem. Sto oseminšestdeset ekip, skupno 474 tekmovalcev, iz vse Slovenije je tako ob podpori 116 mentorjev v 80 izobraževalnih ustanovah pripravilo poslovne modele za svoje ideje. Najboljših 116 se je prebilo čez regijske predizbore.

»Skozi tekmovanje POPRI je v vseh teh letih šlo skoraj 5.000 mladih, ki so res razvijali vrhunske ideje. Seveda, vsi med njimi niso postali podjetniki, nekateri pa ja. In tisti, ki so postali podjetniki, so danes zelo uspešni. Vodijo mednarodno prepoznavna podjetja, ustvarjajo prihodke na mednarodnem trgu in, kar me najbolj veseli, postali so tudi podjetniški mentorji in nekateri med njimi tudi sponzorji POPRI,«

pove direktorica Primorskega tehnološkega parka, Tanja Kožuh.

Popri povezuje izobraževalne ustanove z gospodarstvom. Pisne poslovne modele tekmovalcev je ocenjevalo 87 podjetnikov.
Komisija je v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 EUR, drugo uvrščene po 1300 EUR, zmagovalci pa po 2000 EUR iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Javna agencija in Slovenski podjetniški sklad. Vse v finale uvrščene ekipe so že v predizborih prejele vsaka po 500 EUR bruto za izboljšanje poslovne ideje in dodatno mentorsko pomoč.

Prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na POPRI International EUSAIR Youth, ki bo 23. in 24. maja 2023 v Sarajevu, prve tri dijaške ekipe pa tudi na Genius Olympiad v državi New York, ZDA. Prvi trije najboljše uvrščeni timi med osnovnošolci pa bodo poleg denarne nagrade odpotovali še na strokovno ekskurzijo v Tehniški muzej na Dunaj, kar omogoča Urad za intelektualno lastnino. Primorski tehnološki park je letos podelil tudi posebno nagrado, ki jo omogoča Norveški finančni mehanizem. Dijaška in študentska ekipa, ki sta najbolj prepričali s predstavitvijo, se bosta udeležili strokovne ekskurzije na Norveško.

Iz naše regije so si prvo mesto v kategoriji dijaki prislužili dijaki Gimnazije in ekonomske šole Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana z aplikacijo Hit Hot, s katero naročamo hrano. Prednost te je ta, da je prevzem zelo hiter in je manj čakalnih vrst, saj je naročilo vnaprej ter brezgotovinsko.
V kategoriji osnovnošolci pa so se odlično odrezali učenci Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica s poslovno idejo Paličnjak. Gre je podaljšljivo bambusovo palico za oporo rastlin, ki jo lahko zelo enostavno in hitro podaljšamo, ko jo rastlina preraste.

(foto: Primorski tehnološki park)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down